joi, 29 aprilie 2010

ELECTROENCEFALOGRAMA

Electroencefalograma

--------------------------------------------------------------------------------

Descriere test:


Electroencefalograma este un test efectuat pentru determinarea si inregistrarea activitatii electrice a creierului dumneavoastra. Pentru realizarea acestui test se vor folosi senzori speciali (electrozi) care vor fi atasati scalpului dumneavoastra. Acesti electrozi sunt conectati cu ajutorul unor fire la un computer, care inrregistreaza informatiile legate de activitatea electrica a creierului si le imprima pe o foaie de hartie sub forma unor linii curbe. Electroencefalograma are capacitatea de a depista anumite conditii medicale precum atacurile de apoplexie, prin inregistrarea activitatii electrice normale ale creierului.


De ce se face testul?


In mod normal medicul specialist poate dispune efectuarea electroencefalogramei in urmatoarele situatii:
- pentru diagnosticarea cazurilor de epilepsie si pentru depistarea tipului de atac cerebral (dintre toate testele EEGul este cel mai concludent pentru diagnosticarea acestor conditii medicale);
- diagnosticarea si descoperirea cauzelor care duc la pierderi de cunostinta sau dementa;
- evaluarea stadiului in care se afla creierul unei persoae in coma ( in acest caz scopul electroencefalogramei este sa descopere daca activitatea cerebrala a incetat);
- studierea problemelor legate de somn, precum nacrolepsia;
- monitorizarea activitatii unui pacient cu anestezie generala, efectuata in timpul unei interventii chirurgicale pe creier;
- diagnosticarea unei probleme fizice, cum sunt afectiuni ale creierului, ale coloanei vertebrale, sau a sistemului nervos, precum si probleme de sanatate mentala.


Pregatire pacient


Pentru ca acest test sa se desfasoare in bune conditii si pentru ca rezultatele testului sa fie cat mai concludente este important sa va informati medicul specialist in legatura cu orice tip de tratament pe care il urmati, indiferent daca acesta a necesitat sau nu prescrierea unei retete medicale. Este posibil ca medicul sa dispuna sistarea unor tratamente pe baza de sedative sau calmante, medicamente care relaxeaza muschii, somnifere, sau medicamente pentru atacurile cerebrale, ce pot sa influenteze rezultatele testului.

Cu 8 ore inainte de efectuarea electroencefalogramei nu trebuie sa consumati produse pe baza de cafeina, precum cafea, ceai, cola sau ciocolata.

Avand in vedere ca electrozii vor fi atasati direct pe scalp, este foarte important sa va spalati bine parul inainte de realizarea electroencefalogramei. Deasemenea nu trebuie sa folositi produse cosmetice de ingrijirea parului (spray fixativ, uleiuri, spuma de par, sau lotiuni) si nici balsam sau masti in momentul in care va spalati parul.

Pentru a putea fi depistate anumite anomalii ale activitatii electrice ale creierului este posibil ca medicul specialist sa va ceara sa nu dormiti sau sa dormiti mai putin decat de obicei cu o noapte inainte de efectuarea testului. Daca urmeaza sa fie testat copilul dumneavoastra incercati sa il impiedicati sa atipeasca inante de realizarea electroencefalogramei.


Cum se face testul?


Electroencefalograma poate fi realizata in spital sau chiar in cabinetul medicului specialist de catre o persoana cu pregatirea necesara pentru efectuarea acestui test. Electroencefalograma trebuie citita de un medic specializat in diagnostricarea si tratarea bolilor care afecteaza sistemul nervos (neurolog).

Pentru realizarea propriu-zisa a testului veti fi rugat sa va intindeti pe masa de consultaii sau sa stati relaxat in fotoliu cu ochii inchisi. Tehnicianul va atasa pe scalpul dumneavoastra aproximativ 16 pana la 25 electrozi, folosind o pasta speciala, lipicioasa. Uneori se poate folosi o casca ce are atasati direct pe ea electrozi stabili, iar ocazional acestia pot fi prevazuti cu mici ace.

Electrozii sunt cuplati cu ajutorul unor fire la un computer care inregistreaza activitatea electrica a creierului. Aceste informatii sunt transpuse sub forma unor linii curbe pe o foaie de hartie aflata in miscare.

In timpul desfasurarii electroencefalogramei trebuie sa stati nemiscat cu ochii inchisi, si sa nu vorbiti decat daca vi se cere. Este posibil ca inregistrarea datelor sa fi oprita la anumite intervale de timp pentru a va permite sa va schimbati pozitia si sa va reveniti putin din amorteala. In plus tehnicianul poate sa va ceara sa faceti anumite lucruri pentru a putea inregistra mai bine acitvitatea creierului:
- sa respirati adanc si la intervale scurte de timp (hiperventilatie). De obicei frecventa este de 20 de inspiratii pe minut timp de 3 minute;
- sa priviti catre o lumina puternica si intermitenta, produsa de stroboscop. Aceasta metoda poarta denumirea de stimulare stroboscopica;
-este posibil sa fie nevoie sa adormiti (daca nu puteti adormi, atunci vi se va administra un sedativ). In cazul in care electroencefalograma este efectuata pentru diagnosticarea problemelor legate de somn, cel mai probabil inregistrarea datelor va dura pe parcursul intregii nopti.

Durata normala a electroencefalogramei este de 1-2 ore, iar dupa incheierea acestui test va puteti relua activitatile normale.


Cum se simte?


Electroencefalograma nu presupune nici un fel de durere. Daca se va folosi pasta speciala pentru fixarea electrozilor pe scalp, este posibil sa fie nevoie sa va spalati parul pentru indepartarea acesteia. In cazurile rare, cand se vor folosi electrozii prevazuti cu ace, nu veti simti decat o usoara intepatura, ca si cum ati smulge un fir de par. Daca in schimb electrozii vor fi plasati la nivelul cavitatii nazale, puteti resimti o usoara senzatie de gadilat, sau durere, precum si aparitia sangerarilor la interval de 24 pana la 48 de ore de la efectuarea testului.

Daca vi se va cere ca in timpul testului sa respirati rapid si la intervale scurte de timp exista posibilitatea sa va simtiti usor ametiti si sa apara o usoara senzatie de amorteala la nivelul degetelor. Acesta reactie este normala si va disparea in cateva minute de cand veti incepe sa respirati din nou normal.


Riscuri


Electroencefalograma este unul dintre cele mai sigure teste, deoarece desi testul masoara activitatea electrica a creierului, in nici un moment impulsuri electrice nu sunt transmise in organism.

Daca suferiti de epilepsie sau atacuri de apoplexie este posibil ca acestea sa apara in timpul testului. Daca acest lucru se intampla nu trebuie sa va ingrijorati deoarece tehnicianul are pregatirea necesara pentru a va acorda primul ajutor.


Rezultate


Pentru stabilirea rezultatelor electroencefalogramei trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de unde ale creierului:
-undele alfa, care au o frecventa de 8-12 cicluri pe secunda. Aceste unde sunt prezente la nivelul creierului numai atunci cand suntem in stare de veghe, dar tinem ochii inchisi si mintea este in alerta. Undele alfa dipar atunci cand deschidem ochii sau ne concentram;
-undele beta, care au o frecventa de 13-30 cicluri pe secunda. Aceste unde se formeaza de obicei in momentul in care ne aflam intr-o stare de agitatie sau cand in organism sunt inregistrate doze mari ale anumitor medicamente precum benzodiazepina;
-undele delta, care au o frecventa de mai putin de 3 cicluri pe secunda. Aceste unde pot fi regasite numai cand dormim, sau la copii;
-undele theta, care au o frecventa de 4-7 cicluri pe secunda. Ca si undele delta aceste unde pot fi regasite numai cand dormim, sau la copii.

Rezultatele testului trebuie citite de un medic spcializat in diagnosticarea si tratarea bolilor sistemului nervos (neurolog).
Pentru ca rezulatele sa fie multumitoare electroencefalograma trebuie sa cuprinda:
-la adulti, in stare de veghe cu precadere unde alfa si beta;
-doua parti ale creierului cuprind acelasi tip de unde;
-EEG nu inregistreaza pulseuri sau incetiniri ale activitatii electrice a creierului;
-daca se recurge si la stimularea stroboscopica, partea occipitala a creierului poate sa reactioneze usor, dar per ansamblu undele creierului ar trebui sa pastreze parametrii nomali.

Rezultate anormale ale electroencefalogramei pot cuprinde urmatoarele manifestari:
-doua parti ale creierului prezinta tipuri diferite ale activitatii electrice. Acest lucru se poate datora anumitor probleme ale unei parti a creierului;
-EEG inregisreaza pulseuri sau incetiniri ale activitati undelor formate la nivel cerebral. Aceste schimbari se pot datora unor tumori cerebrale, infectiillor, leziunilor, atacurilor cerebrale sau epilepsiei. In cazurile de epilespsie localizarea si tipul undelor poarta un rol esential in stabilirea tipului epilepsiei sau al atacului de apoplexie. Cu toate acestea la cei mai multi dintre pacientii care sufera de epilepsie, rezultatele electroencefalogramei se pot incadra in parametrii normali daca este efectuata intre doua manifestari ale bolii);
-EEG inregistreaza variatii ale undelor, manifestate in mai multe zone ale creierului. Acest lucru se poate datora intoxicatiilor medicamentoase, infectiilor (encefalita), disfunctii metabolice (cetoacidoza diabetica). Toate aceste conditii medicale influenteaza echilibrul chimic al intregului organism.
-EEG inregistreaza prezenta undelor delta sau a unui nivel ridicat al undelor theta la adultii in stare de veghe. Acest lucru poate fi cauzat de leziuni ale creierului, anumite boli ale sistemului nervos, sau poate fi pur si simplu cauzat de anumite medicamente;
-EEG nu inregisreaza nici un fel de activitate electrica la nivel cerebral (pe foaia de hartie se imprima o linie dreapta). Acest lucru indica faptul ca activitatea cerebrala a incetat, avand de obicei drept cauza lipsa de oxigen sau de sange a creierului. Situatia aceasta este cel mai des intalnita la persoanele care au fost in coma.


Ce poate afecta testul?


Rezultatele testului pot fi influentate daca:
-va miscati prea mult in timpul efectuarii testului;
-administrarea tratamentelor pentru atacurile de epilepsie (medicamente antiepileptice), sedative, calmante sau barbiturati;
-aplicarea produselor cosmetice sau de intretinere direct pe par inainte de efectuarea testului, situatie care poate ingreuna plasarea electrozilor la nivelul scalpului.


Alte informatii


Este bine ca inainte de efectuarea propriu-zisa a testului sa vorbiti cu medicul dumneavoastra specialist in legatura cu orice nelamurire legata de metoda folosita in cazul electroencefalogramei, precum si despre riscurile pe care acesta le implica.

Niciun comentariu: